APPs en Hyperlinks

Geplaatst op

Graag brengen wij enkele Apps onder uw aandacht gebaseerd op positieve ervaringen van onze jachthavengasten. De Apps zijn geschikt voor uw mobiele telefoon (Apple-ios & Android) en te downloaden via Google Play en de App-Store. Er bestaan vele Apps en websites op het gebied van watersport. We streven er niet naar om een complete lijst van alle beschikbare Apps en websites aan te bieden. De beperkte selectie die wij hier aanprijzen, is gebaseerd op het eenvoudige gebruik waarbij ook onze jachthaven De Lemsterpoort als uitvalsbasis is genomen.

Windy (Windyty SE)

WindyAPP
Windy2

Deze APP visualiseert met bewegende beelden hoe windstromen (richting en windkracht) zich voor de komende dagen ontwikkelen. De stromende beelden laten daarnaast de ontwikkeling van de temperatuur, getijden, regen, onweer en windstoten duidelijk zien. Deze complete weergave van de weersomstandigheden lijkt ons handig voor het maken van uw reisplannen.

De App wordt veel gebruikt door o.a. paragliders, skydivers, kiters, surfers en vissers. Vooral vanwege de metingen op verschillende hoogtes. U kunt ook waarschuwingen (alerts) en favoriete locaties instellen

De App is gratis en zonder advertenties. Beschikbaar in Google Play, de Appstore en op Internet (https://www.windy.com/)

Internet-hyperlink: https://www.waddenhavens.nl/

Waddenhavens aanbeveling Lemsterpoort
Waddenhavens aanbeveling Lemsterpoort

Gaat uw reis richting (Werelderfgoed) de Wadden-eilanden? Via bovenstaande hyperlink kunt u, alvorens te vertrekken, bekijken hoeveel ligplaatsen de diverse havens de komende dagen beschikbaar hebben. En wanneer zij voor u sowieso nog bereikbaar zijn (eb & vloed, stromingen en laag waterstanden).

Vaarkaart Nederland

VaarkaartNederland aanbeveling Lemsterpoort
VaarkaartNederland aanbeveling Lemsterpoort

Vaarkaart Nederland is zeer handig bij het varen op de Nederlandse vaarwegen en het vooraf plannen van uw vaartocht.

VaarkaartNederland aanbeveling Lemsterpoort
VaarkaartNederland aanbeveling Lemsterpoort

In het kaartmateriaal zijn ongeveer 20.000 objecten (bruggen, sluizen, tonnen, aanlegplekken, etc) opgenomen die van belang zijn voor watersporters. Door erop te tikken ziet u duidelijk alle details zoals afmetingen en bedientijden. Deze gegevens worden minimaal 2x per jaar geactualiseerd met de meest actuele gegevens van Rijkswaterstaat en Provincies.

De App bepaalt de meest optimale vaarroute aan de hand van uw bootafmetingen en uw voorkeuren. De route kunt u projecteren op de vaarkaart, maar u kunt thuis ook een uitgebreide routeomschrijving uitprinten zodat u de gegevens altijd bij de hand heeft.

Tijdens het varen ziet u uw huidige positie, snelheid, koers en afgelegde afstand. Ook wordt er een koerslijn getoond met de verwachte aankomsttijd op basis van uw snelheid. Zo kunt u bijvoorbeeld makkelijk inschatten of u op tijd bij de sluis/brug bent voor bediening.

Door middel van de uitgebreide legenda kunt u makkelijk opzoeken wat een bepaalde ton of bord betekend.

Van de meeste vaarroutes is de minimale diepte beschikbaar. Voor sommige vaarwater is zelfs een detail profiel aanwezig (IJsselmeer, Randmeren en Zeeuwse wateren).

VaarkaartNederland aanbeveling Lemsterpoort
VaarkaartNederland aanbeveling Lemsterpoort

De App is gratis, en beschikbaar via de AppStore en Google Play.

Er is ook een betaalde versie (van € 7,99) die het mogelijk maakt om thuis de volledige kaart te downloaden, zodat u tijdens het varen geen internet nodig heeft. Zo betaalt u tijdens het varen geen datakosten en bent u ook op afgelegen plekken gegarandeerd van een goed werkende en snelle kaart.

Navionics srl (Garmin)/BoatingHD/Boating Europe

https://www.navionics.com/fin/apps/navionics-boating

Navionics aanbeveling Lemsterpoort
Navionics aanbeveling Lemsterpoort

Gaat u een vaartocht maken buiten Nederland, of verder weg in Europa? Dan stellen we deze App aan u voor. Sinds kort heet de App “BoatingHD”, haar vroegere naam was “Navionics”.

Navionics aanbeveling Lemsterpoort
Navionics aanbeveling Lemsterpoort
Navionics aanbeveling Lemsterpoort
Navionics aanbeveling Lemsterpoort

De App is niét gratis (ca. 42,99 middels jaarabonnement), en wordt aangeboden via Google Play en de App Store.

De APP biedt  zeer gedetailleerde kaarten en features conform de beste GPS-plotters. Het biedt Nautical kaarten, Sonar-kaarten en lokale informatie. Beschikbaar voor Offline (zonder internet) gebruik. Het kaartmateriaal wordt dagelijks geupdated.

KNRM (https://www.knrm.nl/helpt)

KNRM aanbeveling Lemsterpoort
KNRM aanbeveling Lemsterpoort

De Koninklijke Nederlandse ReddingsMaatschappij (KNRM) zorgt voor uw veiligheid tijdens uw vaartochten. Deze handige App voor watersporters (zeilers en motorbootvaarders) heeft twee opvallende knoppen:

  1. een Noodgeval-knop. Daarmee krijgt u direct het Kustwachtcentrum aan de lijn. Het moet dan gaan om echte levensbedreigende noodsituaties.
  2. Een Assistentie-knop. U heeft hulp nodig maar niet urgent. U krijgt dan het KNRM Helpcentrum aan de lijn.

De App stuurt in beide gevallen automatisch uw gegevens en GPS-positie mee.

KNRM aanbeveling Lemsterpoort
KNRM aanbeveling Lemsterpoort

Daarnaast kunt u via deze App contact houden met thuisblijvers. U kunt dan bijvoorbeeld instellen hoe lang uw vaartocht gaat duren, en hoe laat u in een bepaalde havenplaats verwacht aan te komen. In het geval dat via de GPS wordt vastgesteld dat u daar niet op tijd bent aangekomen, wordt er automatisch een bericht gestuurd aan de thuisblijvers.

Wilt u meer in detail over deze App weten? Op Internet heeft de KNRM een uitlegfilmpje (https://www.knrm.nl/helpt) en een handleiding (https://www.knrm.nl/images/Actiepagina/KNRMHelpt/PDFs/knrm-helpt-verkorte-handleiding.pdf) gepubliceerd.

De App is gratis te downloaden via Google Play (Android) of de App Store (ios).