Nieuwsbrief

Geplaatst op

Nieuwsbrief 2024 – nr 1.

Het watersportseizoen 2024 start vanaf zaterdag 23 maart en loopt t/m donderdag 31 oktober. Dat betekent dat alle bruggen en sluizen in Friesland weer worden bediend.

Wilt u er meer in detail over lezen? https://www.fryslan.frl/brugbediening

Start vaarseizoen 2024
Start vaarseizoen 2024

Heeft u al een eigen planning gemaakt? Graag hoor ik van u op welke datum u uw boot te water wenst te laten. En of u vóór die datum nog werkzaamheden wil laten verrichten, zoals:

 • Antifouling vernieuwen
 • Poets- & polijst-werkzaamheden
 • Accu’s. We verbruiken steeds meer stroom aan boord, maar zijn uw accu’s nog wel goed? Wij kunnen de technische staat testen en meteen opladen.
 • Gasslangen. Let er op dat uw gasslangen maar 5 jaar houdbaar zijn… Wilt u een gaskeuring aan boord, dan kunnen wij dat voor u regelen.

Laat het me snel weten! Dan kunnen wij e.e.a. ook inplannen.

Per dag gaan ongeveer 10 boten te water. In het weekend kranen we niet (met als uitzondering daarop de 4 zaterdagochtenden in de maand April). Elke aanvraag wordt in mijn agenda gezet. Als havenmeester beheer ik die centrale agenda/planning. Bent u verhinderd, komt u liever een dag eerder of later? Dan verneem ik dat graag. Mijn medewerkers (Thorsten, Tjakko en Hanno) helpen in de uitvoering, en kunnen de volgorde niet veranderen.

Wij gaan ervan uit dat uzelf aanwezig zult zijn bij het te water laten. Zodat het voor ons allemaal lekker vlot verloopt, en eventuele beslissingen meteen kunnen worden genomen.

Geef dus snel de door u gewenste datum aan mij door. Dan reserveer ik dat tijdstip in mijn agenda! Bij voorkeur per telefoon (06-5108.7341).

Wanneer staat alles klaar?

Alle water-tappunten en slanghaspels op de steigers zijn per 20-03-2024 weer aangesloten, zodat u water beschikbaar heeft voor het spoelen van uw watertanks, en schoonmaakwerkzaamheden.

De geconstateerde defecten aan water- en elektra-aansluitpunten zijn geïnventariseerd worden zeer binnenkort door een extern installatiebedrijf verholpen.

Beide toiletgebouwen hebben weer waterdruk en beschikken over (warm) water. U kunt de douches & toiletten daar weer gebruiken. De wasmachine en wasdroger zijn weer te gebruiken. De douche-gebouwen worden ook door het externe installatiebedrijf nog op technische defecten gecontroleerd.

TIP : Neem voldoende  € 0,50-muntjes mee (voor elektriciteit & water) en € 1,00-munten (voor de douche).

Handig is om verlengsnoeren, een 3-polige campingstekker en uw eigen hogedruk-waterspuit mee te nemen.

In de laatste week van Maart worden alle houten steigers (en langszij-steigers) schoon gespoten om ze te ontdoen van vogelpoep en groene aanslag. Daarmee voorkomen we dat het gaat stinken en verminderen we de kans op uitglijden.

Terugblik op de winterperiode 2023/2024

Terugkijkend is het een rustige winterperiode geweest, met aantal dagen matige vorst. Wel heeft het vaker dan in voorgaande jaren geregend, met als consequentie dat de ondergrond her en der nogal drassig is.

Let erop dat uw auto wegzakt in de drassige ondergrond. Vooral ook de gasten die hun caravan willen neerzetten op hun camping-seizoenplaats verzoek ik om eerst goed te checken of dat al mogelijk is.

Nieuwe ontwikkelingen 2024

De walbeschoeiing bij de campers had in de winter vernieuwd moeten worden. Evenals als de walbeschoeiing op 2 andere plekken. Helaas is dat door zieke werknemers bij de uitvoerder niet gelukt. De werkzaamheden zullen zeer binnenkort aanvangen, en ik schat in dat die 4 weken zullen duren. Het zal voor de steigers A t/m D en de camper-passanten enige hinder geven.

Hartelijk dank nog voor de inhoudelijke reacties en wensen die ik van u ontving omtrent de laadpalen voor elektrische auto’s. Ik neem die input mee in mijn investeringsplannen en verwacht daarover te kunnen informeren in de volgende nieuwsbrief!

Tot slot…

Ik hoop u met deze Nieuwsbrief op de hoogte te houden van actualiteiten in, en rondom, onze jachthaven. Mocht u antwoorden op uw vragen missen, laat het mij weten!

Met vriendelijke groet,

Uw Havenmeester

Jaap-Jan Rijpkema

Nieuwsbrief 2023 – nr 2.

Winterstalling 2023/2024

De formulieren voor de winterstalling 2023-2024 zijn op de website geplaatst. Hier kunt u ze weer downloaden/printen:

https://www.lemsterpoort.nl/jachthaven/winterstalling-boot/

De algemene kostenontwikkelingen, waarmee ook onze jachthaven geconfronteerd wordt, zijn doorgevoerd in de winterstallingtarieven 2023/2024.

Het verzoek is om uw winterstalling-wensen kenbaar te maken door het getekende formulier te retourneren zodat we onze voorbereidende werkzaamheden kunnen opstarten.

De binnenstalling is voor 99% gevuld met onze jaarlijks terugkerende wintergasten uit onze eigen, en andere, jachthavens. Incidenteel komt er een extra plekje vrij (onderhoud, boot verkocht, vakantie etc.). Om de complete puzzel te kunnen maken ontvang ik graag van iedereen (de jaarlijks terugkerende gasten én nieuw geïnteresseerden) een ingevuld formulier. Zodra duidelijk is hoe de totaalpuzzel er uitziet, kan ik informeren over de inpasbaarheid van alle verzoeken.

Stap 1: Het ingevulde formulier opsturen!

U kunt dat formulier opsturen door deze:

 • te scannen of fotograferen en dat bestand mailen aan Info@Lemsterpoort.nl
 • te printen, en per post opsturen aan: Jachthaven De Lemsterpoort, Jachthaven 7, 8556 AM (Sloten (Fr.).

Stap 2: Uw bootafspraak inplannen? Dat kan telefonisch vanaf 25 september 2023!

Uw zeilen in de winteropslag?

Niet meer heen en weer slepen met uw zeilen en zware dekkleden in de auto of aanhanger, en vervolgens naar de zolder thuis?

Vanaf dit jaar (2023) is het mogelijk om deze voor € 40 gedurende de wintermaanden op te (laten) slaan in onze verwarmde loods. U levert de zeilen opgevouwen/opgerold in bij de loods, in zeilzakken die van duidelijke gele naamlabels zijn voorzien. De havenmedewerkers leggen de zeilen vervolgens voor u op een geschikte locatie.

Magazijnstelling zeilen
Magazijnstelling zeilen

Als er voldoende animo blijkt te zijn voor dit experiment, wordt het vanaf vaarseizoen 2024 ook mogelijk om uw boot-dekzeilen in de loods op te slaan.

2 loodsen en werkzaamheden….

Onze jachthaven heeft 2 loodsen. Loods 1 (vooraan) is de onderhouds-loods. Schuren? Anti-foulen? Lassen? De-monteren? Die werkzaamheden gebeuren in de voorste loods!

Loods-2, de achterste grotere loods, is bedoeld voor het tijdelijk (minder dan 6 maanden per jaar) stallen van actief gebruikte objecten. Dat brengt een aantal dingen met zich mee:

 • Géén onderhoudswerkzaamheden meer in deze loods die stof, rook, verfvlekken etc. kunnen veroorzaken, om schade/vervuiling aan andere schepen te vermijden.
 • Alle niet-actief gebruikte spullen worden verwijderd. Door uzelf. Of door ons vanaf Oktober als wij de loods beginnen vol te rijden met winterstalling-boten. Voorbeelden zijn rubberbootjes die lek zijn, fietsen die het niet meer doen, een bankstel!…
 • Alle objecten waar géén duidelijk geel naamlabel aan hangt, wordt als “niet-actief gebruikt” gezien (en dus door ons verwijderd uit de hal).

Zo vermijden we heen en weer gesleep, van links naar rechts, met spullen die niet meer gebruikt worden.

Terugblik op seizoen 2023

2023 was een gematigde zomer, niet extreem warm met behoorlijk wat regen in Juni. Op woensdag 5 juli trok een forse storm (“Poly”) over onze jachthaven, met voornamelijk schade aan de bomen.

Storm Poly
Storm Poly
Stormschade jachthaven
Stormschade jachthaven
Stormschade jachthaven
Stormschade jachthaven

De vloer van de winterstallingloods (loods-2) is met een boenmachine gereinigd van stof-, rubber en ander vuil.

Winterstalling vloer geboend
Winterstalling vloer geboend

Onze camperpassanten kunnen voortaan ook met een App betalen voor hun standplaats vooraan. De App werkt alleen als men zich fysiek op de jachthaven bevindt. In het trottoir zijn standplaatsnummers aangebracht.

App camperpay lemsterpoort
App camperpay lemsterpoort

Ook de Google-maps auto heeft de 360-graden-beelden van de jachthaven bijgewerkt. We zijn benieuwd wanneer ze via de Goolge-maps-website zichtbaar worden.

Google auto
Google auto

Het schiphuis is rondom schoongemaakt, en van nieuwe LED-verlichtingsbalken voorzien.

schiphuis schoongemaakt
schiphuis schoongemaakt

Plannen 2023/2024 rondom de jachthaven

Zoals het er nu naar uitziet, wordt in de wintermaanden de walbeschoeiing bij de campers, ter hoogte van steigers A t/m D, vernieuwd.

De plannen om ca. 160 zonnepanelen te laten plaatsen op de loodsen zijn in een vergevorderd stadium. Het streven was om de energiekosten-ontwikkeling te beheersen en om in eigen beheer aan de toenemende stroombehoefte op de jachthaven te kunnen voorzien. Helaas heeft de val van het Kabinet ineens onzekerheden opgeworpen op het onderdeel milieusubsidies en saldering, de impact daarvan wordt nog onderzocht.

Tot slot…

Ik hoop u met deze Nieuwsbrief op de hoogte te houden van actualiteiten in, en rondom, onze jachthaven. Mocht u antwoorden op uw vragen missen, laat het mij weten!

Met vriendelijke groet,

Uw Havenmeester

Jaap-Jan Rijpkema

Nieuwsbrief 2023 – nr 1.

Start van het vaarseizoen 2023

Het watersportseizoen 2023 start vanaf zaterdag 1 april en loopt t/m 31 oktober. Dat betekent dat alle bruggen en sluizen in Friesland weer worden bediend.

Heeft u al een eigen planning gemaakt? Graag hoor ik van u op welke datum u uw boot te water wenst te laten. En of u vóór die datum nog werkzaamheden wil laten verrichten, zoals:

 • Antifouling vernieuwen
 • Poets- & polijst-werkzaamheden
 • Accu’s. We verbruiken steeds meer stroom aan boord, maar zijn uw accu’s nog wel goed? Wij kunnen de technische staat testen en meteen opladen.
 • Gasslangen. Let er op dat uw gasslangen maar 5 jaar houdbaar zijn… Wilt u een gaskeuring aan boord? Wij kunnen dat voor u regelen!

Laat het me snel weten! Dan kunnen wij e.e.a. ook inplannen.

Per dag gaan ongeveer 10 boten te water. In het weekend kranen we niet (met als uitzondering daarop de 5 zaterdagochtenden in de maand April). Elke aanvraag wordt in mijn agenda gezet. Als havenmeester beheer ik die centrale agenda/planning. Bent u verhinderd, komt u liever een dag eerder of later? Dan verneem ik dat graag. Mijn medewerkers (Thorsten, Tjakko en Hanno) helpen in de uitvoering, en kunnen de volgorde niet veranderen.

Wij gaan ervan uit dat uzelf aanwezig zult zijn bij het te water laten. Zodat het voor ons allemaal lekker vlot verloopt, en eventuele beslissingen meteen kunnen worden genomen.

Geef dus snel de door u gewenste datum aan mij door. Dan reserveer ik dat tijdstip in mijn agenda! Bij voorkeur per telefoon (06-5108.7341).

Wanneer staat alles klaar?

Alle water-tappunten en slanghaspels op de steigers zijn per 24-03-2023 weer aangesloten, zodat u water beschikbaar heeft voor het spoelen van uw watertanks, en schoonmaakwerkzaamheden.

Beide toiletgebouwen hebben weer waterdruk en beschikken over (warm) water. U kunt de douches & toiletten daar weer gebruiken. Ook de wasmachine en wasdroger zijn weer te gebruiken.

TIP : Neem voldoende  € 0,50-muntjes mee (voor elektriciteit & water) en € 1,00-munten (voor de douche). De tarieven zijn enigszins aangepast conform de gestegen stroom- en gasprijzen.

Handig is om verlengsnoeren, een 3-polige campingstekker en uw eigen hogedruk-waterspuit mee te nemen.

In deze laatste weken van Maart worden alle houten steigers (en langszij-steigers) schoon gespoten om ze te ontdoen van vogelpoep en groene aanslag. Daarmee voorkomen we dat het gaat stinken en verminderen we de kans op uitglijden.

Steigers schoongespoten 1
Het is even wat uurtjes werk, maar alle steigers en oploopjes worden schoongespoten….

Terugblik op de winterperiode 2022/2023

Terugkijkend is het een rustige winterperiode geweest, met aantal dagen matige vorst. Wel heeft het vaker dan in voorgaande jaren geregend, met als consequentie dat de ondergrond her en der nogal drassig is. Auto’s die in het gras worden geparkeerd, zakken dus vast in de blubber….

Ondergrond zeer drassig

We hebben gelukkig maar één echte storm gehad, maar die zorgde wel voor enige schade…

Voortent stormschade 1
Stormschade voortent….

Nieuwe ontwikkelingen 2022/2023

De A-steiger (bij de vuilwater pompinstallatie). Hier zijn de walbeschoeiing en de kopsteiger compleet vervangen door het nieuwe type. Het gerecycled kunststofmateriaal heeft een verwachte levensduur van 30 jaar. Het trottoir wordt eind Maart opnieuw aangelegd. Door het slechte weer is er  enige vertraging. Sorry voor de overlast aldaar.

Walbeschoeiing A 1
Nieuwe walbeschoeiing.
Nieuwe steiger A 1
Steiger A vernieuwd

De H-steiger is compleet vernieuwd. Ook is er een waterhaspel op de steiger geplaatst.

Nieuwe steiger waterslang 1

Elektrische auto’s…. laadpalen?

Steeds meer auto’s rijden deels of volledig elektrisch, waardoor de vraag opkomt hoe er op onze jachthaven opgeladen kan worden. Heeft u daar een mening over? Wanneer zou u er gebruik van maken, en waaraan zou de laadpaal dan moeten voldoen? Laat het mij weten, dan kan ik uw wensen en bedenkingen meenemen in al mijn afwegingen!

Tot slot…

Ik hoop u met deze Nieuwsbrief op de hoogte te houden van actualiteiten in, en rondom, onze jachthaven. Mocht u antwoorden op uw vragen missen, laat het mij weten!

Met vriendelijke groet,

Uw Havenmeester

Jaap-Jan Rijpkema

Voorgaande nieuwsbrieven….. Nieuwsbrief 2022 – nr 2.

“Zwerfspullen”

Wij komen regelmatig “zwerfspullen” tegen die ons in de weg staan, maar waarvan onduidelijk is wie daarvan de eigenaar is. Vaak gaat het om objecten die eigenlijk weggegooid kunnen worden maar soms moet iets juist bewaard blijven. Denk bijvoorbeeld aan gedemonteerde bootmaterialen: zijn ze vervangen door nieuwe onderdelen en moet dit worden weggegooid? Of moet dit originele materiaal nog terug worden bevestigd op uw boot?

Mijn verzoek is daarom:

Hang een naam-label aan uw spullen ! Zodat ik contact op kan nemen indien nodig. In de werkplaats zijn gele naam-tags te krijgen. En schrijf uw naam erop met een stift.

Zou u mij het mij willen laten weten als u iets in de loods achterlaat? Dan weet ik wat daar de bedoeling van is, en wat dan de meest handige plek kan zijn.

Verspreid over onze jachthaven staan fietsenrekken. Daar staan ook best veel ongebruikte en zelfs onbruikbare fietsen in. Het verzoek is om niet bruikbare fietsen weg te halen zodat andere havengasten (die wél dagelijks gebruik willen maken van een fiets) ook een plekje krijgen om die te kunnen stallen. Aan het eind van het vaarseizoen dienen de fietsenrekken geheel leeg te worden leeggemaakt, en uw fietsen mee naar huis genomen.

Zwerffietsen
Zwerffietsen

Eind Augustus gaan wij flink opruimen……  Laat het mij vóór die tijd weten als er ook van u nog spullen in de loods of andere plekken liggen, zonder naam-label, die niet weggegooid mogen worden!

AED

Wist u dat er op onze jachthaven een AED hangt, bedoeld voor reanimatie bij een hartaanval? Hij hangt bij het havenkantoor. Bel in een noodsituatie altijd als eerste Jaap-Jan !

Zijn er onder onze havengasten gediplomeerde EHBO-ers of AED-opgeleiden aanwezig op wie we een beroep kunnen doen? Laat ons dat weten!

Bevestigingen aan de steigers (herhaalde oproep)

Omdat hierdoor schade en houtrot ontstaat, is het niet toegestaan om stootwillen, fenders, tapijten, trapjes, satellietschotels etc. aan mijn steigers vast te maken (zoals met schroeven of vastbinden met een touw).

Als u uw boot wilt beschermen tegen schade bij het aanmeren, kunt u extra fenders aan uw boot-railing hangen, of met een extra spring voorkomen dat de kade wordt geraakt.

De oud-ijzerbak / waarheen met uw “troep”?

Heeft u spullen die u weg wilt gooien, laat het mij weten, dan kijken we even wat de handigste manier is, en of wij dat voor u kunnen afvoeren.

Nieuwe steigers

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het vernieuwen van de walbeschoeiing van de huisjes, maar langzamerhand schuift het ponton met de kraan richting de steigers van de jachthaven.

Nieuwe steigers

De walbeschoeiing van de A-steiger en de complete G-steiger worden in de komende maanden compleet gerenoveerd. En net zoals de andere vernieuwde steigers van gerecycled kunststof worden opgebouwd.

 Zoals het er nu naar uitziet, vinden die werkzaamheden plaats in de maanden oktober & november 2022. Alle betrokken vaartuigen zullen tijdens die werkzaamheden tijdelijk en in overleg een andere ligplaats in de jachthaven krijgen.

Solarboten / Young-solar challenge

Ook dit jaar was jachthaven De Lemsterpoort weer sponsor van de “Young-Solar challenge”.  Dat is een wedstrijd tussen basisscholen uit Friesland, waarbij leerlingen zelf een solarboot samenstellen op school. Ze moeten gebruik maken van dezelfde technische basiscomponenten, maar kunnen verder zelf een optimale boot ontwikkelen waarmee de Elfstedentocht wordt gevaren.

Op 9 juni verbleven er 280 leerlingen, met begeleiders, die gedurende 2 nachten bij ons hebben overnacht.

Solarboten
Solarboten

Havenfeest

Op zaterdag 18 juni was er een havenfeest met barbecue bij de nieuwe loods.

In totaal kwamen er 180 havengasten, met partner en/of kinderen. Het feest ging door tot in de vroege ochtend, en was wat mijzelf betreft erg geslaagd. Ik wil bij dezen dan ook graag iedereen hartelijk bedanken die dit hebben georganiseerd en bijgedragen!

Havenfeest Lemsterpoort
Havenfeest Lemsterpoort
Havenfeest Lemsterpoort
Havenfeest Lemsterpoort
Havenfeest Lemsterpoort
Havenfeest Lemsterpoort
Havenfeest Lemsterpoort
Havenfeest Lemsterpoort
Muziekoptreden
Herr und Frau Mestekemper in actie!

Blauwe vlag

U heeft het misschien al gezien… We hebben sinds kort een extra vlag hangen bij de ingang van de jachthaven: de “blauwe vlag”. Daarmee maken we nu onderdeel uit van een groep van 130 jachthavens in Nederland (2022).

Die vlag staat voor een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens.  Het is een erkenning voor de inspanningen die wij als jachthaven willen leveren op het vlak van:

 • milieu- en duurzaamheidsmanagement
 • veiligheid
 • waterkwaliteit
 • bewustmaking en educatie
 • afvalpreventie en -sortering.

Als eerste concrete actie hiervan worden er in de komende weken enkele brandblussers geïnstalleerd op de steigers.

Blauwe vlag

Wilt u meer lezen? https://www.blauwevlag.nl/

Tot slot…

Ik hoop u met deze Nieuwsbrief op de hoogte te houden van actualiteiten in, en rondom, onze jachthaven. Mocht u antwoorden op uw vragen missen, laat het mij weten!

Met vriendelijke groet,

Uw Havenmeester

Jaap-Jan Rijpkema

Nieuwsbrief 2022 – nr 1.

Start van het vaarseizoen 2022

Het watersportseizoen 2022 start vanaf vrijdag 1 april en loopt t/m 31 oktober. Dat betekent dat alle bruggen en sluizen in Friesland weer worden bediend. Alleen de sluis in Lemmer gaat vanwege renovatiewerkzaamheden pas op 9 april open. Er kan dus weer volop gevaren worden!

Heeft u al vakantieplannen gemaakt? Graag hoor ik van u op welke datum u uw boot te water wenst te laten. En of u vóór die datum nog onderwaterschip-werkzaamheden (anti-fouling, poetsen & polijsten, nieuwe anodes, schroefas-speling etc.) wil laten verrichten. Dan kunnen we die meteen ook inplannen.

Wij kunnen ongeveer 10 boten per dag te water laten. In het weekend kranen we niet (met als uitzondering daarop de 4 zaterdagochtenden in de maand April). Elke aanvraag wordt in mijn agenda gezet. Als havenmeester beheer ik die centrale agenda/planning. Bent u verhinderd, komt u liever een dag eerder of later? Dan verneem ik dat graag. Mijn medewerkers (Thorsten, Tjakko en Hanno) helpen in de uitvoering, en kunnen de volgorde niet veranderen.

Wij gaan ervan uit dat uzelf aanwezig zult zijn bij het te water laten. Zodat het voor ons allemaal lekker vlot verloopt, en eventuele beslissingen meteen kunnen worden genomen.

Geef dus snel de door u gewenste datum aan mij door. Dan reserveer ik dat tijdstip in mijn agenda! Bij voorkeur per mail (info@Lemsterpoort.nl), maar 06-5108.7341 bellen, kan natuurlijk ook.

Wanneer staat alles klaar?

Alle water-tappunten en slanghaspels op de steigers (met uitzondering van de L-steiger) zijn weer aangesloten, zodat u water beschikbaar heeft voor het spoelen van uw watertanks, en schoonmaakwerkzaamheden.

Aan de in 2022 nieuw aangelegde L-steiger wordt nog gewerkt (per 26-03-2022). Water en elektriciteit worden op die steiger binnen 2 weken aangesloten.

Het toiletgebouw aan de camping-zijde heeft weer waterdruk en beschikt over (warm) water. U kunt de douches & toiletten daar weer gebruiken.

Het toiletgebouw aan de Sloten-zijde wordt in overleg met de gemeente Sloten per 1 April geopend. Vanaf die datum zijn de wasmachine en wasdroger ook weer te gebruiken.

TIP : Neem voldoende  € 0,50-muntjes mee (voor elektriciteit & water) en € 1,00-munten (voor de douche).

Ook kan het handig zijn om verlengsnoeren/haspels mee te nemen.

In deze laatste week van Maart worden alle steigers (en langszij-steigers) schoon gespoten om ze te ontdoen van vogelpoep en groene aanslag. Daarmee voorkomen we dat het gaat stinken en verminderen we de kans op uitglijden.

20220321 102629

Corona…

Met ingang van 23 maart zijn er in Nederland géén beperkende maatregelen meer van kracht. Ik ben er blij mee en hoop dat deze fase langdurig zal aanhouden! Wij kunnen er in beperkte mate aan bijdragen door de hygiëne-maatregelen in acht te nemen (vaker handen wassen, bij koorts… etc.).

Terugblik op de winterperiode 2021/2022

De winterperiode ligt achter ons en de meteorologische lente is begonnen. Terugkijkend is het een rustige winterperiode geweest. Met als uitzondering 19 Februari. Toen trok er een zware storm (“Eunice”) over Nederland met windkracht 10 á 11 en windstoten tot 145 km/uur. Gelukkig is de schade zeer beperkt gebleven: er ging maar één boom omver, een zijpaneel van het schiphuis en de voorste loods werden eraf geblazen.

Snoei-werkzaamheden

Bij de jaarplaatsen voor de caravans is de omgestormde boom opgeruimd en meteen ook stevig gesnoeid. De beplanting heeft nu weer licht en ruimte gekregen om nieuw te kunnen groeien.

20220308 162523
20220308 153044
20220308 101918

Nieuwe ontwikkelingen 2022

In April wordt de kopsteiger van de A-steiger (bij de vuilwater pompinstallatie) nog vervangen door het nieuwe type. Het gerecycled kunststofmateriaal heeft een verwachte levensduur van 30 jaar. Ik herinner eraan dat er niets meer met schroeven/spijkers aan de steigers mag worden bevestigd. Omdat daardoor mijn aanspraak op garantie wordt ingeperkt.

Party Time !

BBQ Sloten Mallemok 1
BBQ Sloten Mallemok 2

Tot slot…

Ik hoop u met deze Nieuwsbrief op de hoogte te houden van actualiteiten in, en rondom, onze jachthaven. Mocht u antwoorden op uw vragen missen, laat het mij weten!

Met vriendelijke groet,

Uw Havenmeester

Jaap-Jan Rijpkema

Nieuwsbrief 2021 – nr 2.

Terugblik op vaarseizoen 2021

2021 is een normaal gemiddeld watersportjaar geweest waar ik met een redelijk tevreden gevoel op terugkijk.

Het aantal boot- en camperpassanten lag wel iets lager dan in 2020. Ik schrijf dat toe aan een matig voorjaar. Ook was de zomer minder goed in vergelijking met de uitzonderlijk goede en lange zomer van 2020.

Over de 100%-bezettingsgraad van de winterstalling en de zomerligplaatsen ben ik uiteraard zeer tevreden.

Voortgang winterstalling 2021/2022

Ik heb inmiddels veel opdrachtformulieren ontvangen, en de eerste 80 vaartuigen zijn in de richting van hun overwinteringsplek (binnen & buiten) gebracht.

Graag verneem ik ook van u wanneer u uw schip uit het water zou willen laten kranen, zodat ik dat kan opnemen in de bootkraan-planning/agenda.

Plannen voor het jaar 2022

Omdat er in 2021 veel belangstelling was voor de camping-seizoenplaatsen, overweeg ik om in Maart- April 2022 een 6-tal extra caravan-seizoenplaatsen aan te leggen tussen het voetbalveldje en de kade van de binnenhaven (de P-kade).

Extra seizoensplaatsen camping Lemsterpoort

Wij zullen in de komende weken de belangstelling voor deze 6 extra seizoenplaatsen onderzoeken en daar verdere besluiten ook op baseren. Mogelijk weet u iemand uit uw vriendenkring die u hierop wilt attenderen?

Als onderdeel van de meerjaren-planning, wordt voor aanvang van het vaarseizoen 2022 de M-steiger gerenoveerd.

In de wintermaanden zullen wij de steigers, oploopjes en aanmeerpalen langsgaan om alle stootwillen en andere bevestigde spullen (tenzij toestemming) af te voeren naar de gemeentewerf. Dit om verdere (vorst-)schade aan de steigers te beperken.

Onderhoud aan boten

Het laagseizoen is ideaal voor het (laten) verrichten van grotere werkzaamheden. Sommige werkzaamheden op de wal (of in de loods) zult u zelf willen verrichten. Dat hoor ik graag zodat duidelijk is waar wij uw boot (tijdelijk) moeten neerzetten.

Bootkussens laten reinigen

Wilt u dit jaar uw bootkussens eens goed laten reinigen? Ik heb voor alle (vaste en tijdelijke) klanten van de Lemsterpoort de volgende actie bedacht voor het reinigen en impregneren van bootkussens, sprayhoods & zeilen. Hoe ziet dit aanbod eruit:

 • U kunt uw bootkussens/buiskappen etc. centraal inleveren bij onze werkloods.
 • Alle items worden door uzelf voorzien van een duidelijke (boot)naam-label/sticker of markeringen.
 • Wij verzamelen de ingezamelde bootkussens en brengen die met een gesloten aanhanger bij een professioneel reinigingsbedrijf met meer dan 30 jaar ervaring in door-en-door-reiniging. Het voordeel daarvan is dat de hoezen gewoon om de kussens blijven zitten tijdens de behandeling.
 • Na het reiniging halen wij alle kussens tesamen weer op en leggen die op een centrale plek in de verwarmde binnenstalling (verpakt in het plastic).

Het tarief bedraagt bijvoorbeeld €5,00 – €18,50 per kussen voor het reinigen inclusief vuilafstotende behandeling, afhankelijk van de afmetingen en dikte van de kussens. Ook voor het reinigen van buiskappen en zeilen etc. kunt u meeliften in deze actie.

Wilt u meedoen? Ik verzoek u om mij dan een email (info@lemsterpoort.nl) te sturen.

Antifouling / romp zandstralen

In november/december wordt er weer een datum gepland waarop meerdere vaartuigen worden gezandstraald. Dat brengt ook een gereduceerd tarief met zich mee. Het mooiste is dat de gezandstraalde vaartuigen in de wintermaanden goed kunnen drogen. Dat is daarna voor het aanbrengen van de primer en anti-fouling-lagen optimaal.

Wilt u ook meedoen? Ik verzoek u om mij dan een email (info@lemsterpoort.nl) te sturen.

Diverse weetjes….

De waterleidingen van de beide toiletgebouwen worden bij de eerste berichten over naderende vorst afgesloten. Om vorstschade te voorkomen worden ook de slanghaspels op de steigers verwijderd.

Op 1 november eindigt officieel het vaarseizoen 2021, en worden de bruggen in Friesland alleen op afroep geopend voor watersporters.

In de komende weken wordt het waterpeil in onze regio (“De Friese boezem”) geleidelijk aan met 4 centimeter verlaagd van 0,48(–NAP) naar 0,52(-NAP). Zorgt u ervoor dat uw landvasten niet zeer strak staan, maar enkele centimeters speling houden? Dit om te voorkomen dat er schade ontstaat uw boot (doordat deze teveel in de trossen gaat hangen) of aan de steigers.

Onze technisch medewerker Thorsten is een dag bijgeschoold in de nieuwste VictronEnergy-produkten. https://www.victronenergy.nl/ De ontwikkelingen op het gebied van autonome stroomvoorziening zijn immers zeer snel gegaan de afgelopen jaren. Zeil- en motorboten hebben steeds meer apparatuur aan boord. Op een Victron-dashboard staat alle informatie van de omvormers, zonnepanelen en accubeheerssytemen overzichtelijk centraal. Het alvast aanzetten van de bootverwarming vanaf een mobiele telefoon (Android & IOS) zien wij ook steeds vaker worden toegepast.

Victron dashboard
Victron App

Ik hoop u met deze Nieuwsbrief op de hoogte te houden van actualiteiten in, en rondom, onze jachthaven. Mocht u antwoorden op uw vragen missen, laat het mij weten!

Met vriendelijke groet,

Uw havenmeester Jaap-Jan Rijpkema

Terugblik op de winterperiode 2020/2021

De winterperiode ligt achter ons, en de meteorologische lente is begonnen. Terugkijkend is het een rustige winterperiode geweest, maar met een venijnig staartje in de maand Februari. Toen waaide het er stevig op los, en kregen we te maken met strenge vorst (tot -15 graden). Al snel schaatsten de eerste enthousiastelingen door de jachthaven. Heerlijk! Heeft u de foto’s op onze website over deze winterperiode al gezien?

https://www.lemsterpoort.nl/4361/winter-in-de-jachthaven/

Start van het waterseizoen 2021

Het watersportseizoen is zaterdag 27 maart van start gegaan. Dat betekent dat brugwachters zeven dagen per week bruggen en sluizen bedienen. Er kan dus weer volop gevaren worden!

Het aanvragen van een brugopening kon altijd al via een marifoon of met de aanmeldknop bij sommige bruggen. Maar bij 16 bruggen in Friesland is het sinds kort ook mogelijk om dat via een mobiele telefoon-app te doen:

Brugopening aanvragen met de (gratis) Android of Iphone app:

https://www.fryslan.frl/home/nieuws_3166/item/brugbediening-per-app-primeur-voor-watersport_23435.html

Deze watersport-app is beschikbaar in het Nederlands, Duits, Engels en de Friese taal en is gratis te downloaden voor gebruikers van Apple en Android.

Heeft u al vakantieplannen gemaakt? Graag hoor ik van u op welke datum u uw boot te water wenst te laten. En of u vóór die datum nog onderwaterschip-werkzaamheden (anti-fouling, poetsen & polijsten, nieuwe anodes, schroefas-speling etc.) wil laten verrichten. Dan kunnen we die meteen ook inplannen.

Wij kunnen ongeveer 10 boten per dag te water laten. In het weekend kranen we niet (met als uitzondering daarop de maand April). Elke aanvraag wordt in mijn agenda gezet. Als havenmeester beheer ik die centrale agenda/planning. Bent u verhinderd, komt u liever een dag eerder of later? Dan hoor (of lees) ik dat graag. Mijn medewerkers (Thorsten, Tjakko en Hanno) helpen in de uitvoering, en kunnen de volgorde niet veranderen.

Wij vinden het fijn als u zelf ook aanwezig kunt zijn bij het te water laten. Zodat het voor ons allemaal lekker vlot verloopt, en eventuele beslissingen meteen kunnen worden genomen.

Geef dus snel de door u gewenste datum aan mij door. Dan reserveer ik dat tijdstip in mijn agenda! Bij voorkeur per mail (info@Lemsterpoort.nl), maar bellen, 31(6) 5108.7341, kan natuurlijk ook.

Wanneer staat alles klaar?

Alle water-tappunten op de steigers zijn weer aangesloten, zodat u water beschikbaar heeft voor het spoelen van uw watertanks, en schoonmaakwerkzaamheden.

TIP : Neem voldoende  € 0,50-muntjes mee (voor de automaten)!

De beide toiletgebouwen hebben weer waterdruk en beschikken over (warm) water.

U kunt de douches & toiletten, met inachtneming van de Corona-regels, dus weer gebruiken.

In Maart zijn alle steigers, en langszij-steigers, schoon gespoten om ze te ontdoen van vogelpoep en groene aanslag. Daarmee voorkomen we dat het gaat stinken, en verminderen we de kans op uitglijden. Alleen de lange steigers voor de passanten, gelegen buiten onze jachthaven, moeten nog worden gedaan (per 05-04-2021).

De wasmachine & wasdroger zijn ook weer te gebruiken.

Corona

De voor u als watersporter belangrijkste Corona-regels zoals die van 31 Maart tot 20 April 2021 in Nederland van kracht zijn:

Wilt u meer in detail over de Corona-regels in Nederland lezen?

Voor onze Duitse gasten gelden er bij het heen en weer oversteken van de landsgrens aanvullende (Duitse) regels.

Andere wetenswaardigheden:

Er is een tweede leegplaats voor chemische toiletten operationeel gemaakt. Deze bevindt zich aan de zijkant van het centrale toiletgebouw (aan de kant van het ophaalbruggetje). Gebruikers van het campingveld hoeven nu minder ver te wandelen voor het verschonen van hun toiletcassette.

Bibliotheekkast
Bibliotheekkast

Halverwege 2020 is er in het centrale toiletgebouw een boekenkast geplaatst. Daarin vindt u boeken en tijdschriften, in zowel de Nederlandse alsook in de Duitse taal. Die mag u lenen gedurende uw verblijf hier op de jachthaven. “Bibliotheekkasten” dus!

Leuk om te zien dat er niet alleen boeken & tijdschriften worden meegenomen, maar dat er door onze havengasten ook items aan de boekenkast worden toegevoegd!

Heeft u zelf een tijdschrift of boek gelezen? Gooi die dan niet direct in de afvalcontainer, maar overweeg of dat leesvoer nog leuk is voor iemand anders op de haven om te lezen!

Nieuwe ontwikkelingen in 2021

In Maart 2021 is begonnen met het renoveren van twee steigers (I en L). Het streven is om in de komende jaren stapsgewijs ook andere steigers naar dit voorbeeld te gaan vervangen.

Oude steigers ontmanteld
Oude steigers ontmanteld

De oude steigers moesten worden ontmanteld. De bolders, stroom-kabels en kasten, de verlichting etc. werden verwijderd.

Hijskraan trekt palen eruit
Hijskraan trekt palen eruit

Daarna werden de oude steigers er met een drijvende kraan eruit getrokken.

Lege aanblik
Lege aanblik

Het zag er ineens wel heel leeg uit allemaal, je kon haast een rondje zeilen door de jachthaven….

Nieuwe steigers krijgen vorm
Nieuwe steigers krijgen vorm

Gelukkig beginnen de nieuwe steigers alweer vorm te krijgen (foto 02-04-2021). De nieuwe steigers hebben precies dezelfde hoogte en breedte als de oude. Ook de breedte en lengte van de ligplaatsen en hun langszij-steigers zijn exact gelijk gebleven.

Het materiaal bestaat uit gerecycled kunststofmateriaal met een verwachte levensduur van 30 jaar.

De boten die hun vaste ligplaats aan één van deze steigers hebben, zullen tijdelijk op een ander vrij plekje in de jachthaven liggen. Dat wordt even een beetje “schipperen”. Zodra een ligplaats volledig gebruiksklaar is, zullen wij die boot op de juiste ligplaats terugleggen.

Het is belangrijk dat er niets meer met schroeven/spijkers aan de steigers mag worden bevestigd, omdat daarmee mijn aanspraak op eventuele garantie wordt beperkt.

Tot slot….

Ik hoop u met deze Nieuwsbrief op de hoogte te houden van actualiteiten in, en rondom, onze jachthaven. Mocht u antwoorden op uw vragen missen, laat het mij weten!

Met vriendelijke groet,

Uw havenmeester

Jaap-Jan Rijpkema

Terugblik op seizoen 2020

Het jaar 2020 stond voor een groot deel in het teken van “Corona”. In Maart en April hadden we te maken met strenge, door de overheid opgelegde, beperkingen. Zo moesten de sanitaire voorzieningen gesloten blijven en de gehele horecasector ook. Er kon gelukkig ondertussen wel veel bootonderhoudswerk worden verricht.

In de maanden daarna ontstond er meer bewegingsvrijheid en werd het behoorlijk druk met boot- en camperpassanten. Ook kon het nieuwe toiletgebouw, in de winter geplaatst bij het voorste parkeerterrein, in gebruik worden genomen.

Veel camperbezoekers 2 scaled
Vele camperbezoekers in de zomermaanden
Camperdrukte 2020 2 scaled

Kortom: wat in het begin best dramatisch leek, is gelukkig toch nog een heel mooi vaar- en kampeerseizoen geworden.

In oktober is gestart met het opknappen van het campinggedeelte. Dat wordt efficiënter ingedeeld, met een duidelijke rijstrook en enkele vaste seizoensplaatsen worden toegevoegd. Het streven is om in 2021 de toestroom van campers enigszins te beperken.

Ouderijweg
De oude rijweg
nieuwe rijweg
nieuwe rijweg
Werkzaamheden nieuwe rijweg
Werkzaamheden nieuwe rijweg

Internet & Wifi

In 2020 is een glasvezel-kabel naar onze jachthaven doorgetrokken. Zodra we daarop daadwerkelijk aangesloten zijn, gaat de beschikbare internetsnelheid omhoog naar 250 mb/sec. Een flinke verhoging van de snelheid ten opzichte van de maximale doorvoersnelheid waarover we tot nu toe konden beschikken (40 mb/sec)!

Steiger renovatie.

In de komende jaren worden er ieder jaar 1 á 2 houten steigers (uit de serie G tot N), met zijsteigers, compleet vervangen door kunststof steigers. Tegelijkertijd daarmee vervangen we ook de aanliggende walbeschoeiing en bestrating. De stroomkasten krijgen nieuwe staanders. Al met al een flink renovatieproject, qua financiën en impact, waar we dan ook 5 jaren voor uittrekken.

Doordat de werkzaamheden in de wintermaanden zullen plaatsvinden, is er weinig overlast te verwachten.

Boottrailers

Een groot deel van de boten staat op de wal, klaar voor de overwintering. Alle ingezette boottrailers zijn van een id-tag voorzien, maar er staan ook nog 2 lege boottrailers geparkeerd. Ik weet niet door wie deze trailers zijn achtergelaten en of die überhaupt wel aan een klant van jachthaven De Lemsterpoort toebehoren.

Herkent u hiervan een boottrailer als de uwe, zou u mij dat per mail willen laten weten?

Trailer 2 scaled
Van wie is deze trailer ?
Van wie is deze trailer ?

Ten slotte: een prijsverhoging en prijswijziging

Wij merken dat vele producten en bedrijven om ons heen, welke wij nodig hebben voor onze werkzaamheden en onderhoud aan de haven & gebouwen, duurder worden.

Onze laatste prijsverhoging voor de ligplaatsen was in 2017, en daarom vinden wij het redelijk om nu zoveel jaren later een prijsverhoging van 5% op de ligplaatsen door te voeren. Dit is nodig om onze jachthaven en uw verblijf zo mooi en aangenaam mogelijk te houden.

Het tarief voor de vaste seizoenplaatsen op de camping wordt met 5% geïndexeerd, en de tariefstructuur van het stroomverbruik wordt aangepast. Dat verandert van een tarief per seizoen (ongeacht het verbruik) naar een tarief voor het daadwerkelijke stroomverbruik (tarief per Kwh.). Om het te kunnen meten, worden stroomtellers geïnstalleerd. Of dat voor u tot kostenverhoging of -verlaging leidt, wordt bepaald door uw persoonlijke stroomverbruik.

Tot besluit van deze nieuwsbrief rest mij u hele fijne feestdagen toe te wensen en een gezond 2021 ! Ik en mijn team kijken ernaar uit u allen in 2021 weer te mogen ontvangen!

Met vriendelijke groet,

Jaap-jan Rijpkema

Terugblik op winterperiode 2019/2020

De winterperiode ligt achter ons, en de meteorologische lente is begonnen. Terugkijkend op deze winterperiode 2019/2020 is het een hele zachte winterperiode geweest. Wel hebben we in Februari  te kampen gehad met veel wind. Meerdere stormen tot aan windkracht 8 zijn over de jachthaven heen gegaan. Behoudens een omgewaaide boom, afgebroken takken en een beschadigde steiger, is grotere schade verder uitgebleven. Aan geen enkel  vaartuig hebben we tot nu toe stormschade ontdekt.

Voorjaar 2020

Op 1 April start officieel het vaarseizoen 2020. Vanaf die datum worden de bruggen en sluizen in Friesland weer geopend voor watersporters.

De eerste festiviteiten & activiteiten beginnen op 2e Paasdag, 13 April 2020, in Terherne. De Nederlandse basisscholen hebben vrij op Goede Vrijdag (10 April 2020), en 1e en 2e Paasdag. Vanaf 25 april t/m 03 mei hebben zij mei-vakantie. U vindt alle data op:

https://www.schoolvakanties-nederland.nl/schoolvakanties-2020.html

Die Nederlandse periodes overlappen dit jaar met een groot deel van de Duitse deelstaten:

https://www.schulferien.org/Schulferien_Bundeslaender/Ferien_2020_April.html

Een paar keer per jaar hoor ik “oh…ik wist niet dat jullie dat ook deden!” Waarmee gedoeld wordt op bepaalde boot-werkzaamheden. Een webpagina is toegevoegd om duidelijker te laten zien welke boot-onderhouds-werkzaamheden op onze jachthaven kunnen worden uitgevoerd:

https://www.lemsterpoort.nl/jachthaven/bootonderhoud/

Heeft u al vakantieplannen gemaakt? Graag hoor ik van u op welke datum u uw boot te water wenst te laten. En of u vóór die datum nog onderwaterschip-werkzaamheden (anti-fouling, poetsen & polijsten, nieuwe anodes, schroefas-speling etc.) wil laten verrichten. Dan kunnen we die meteen ook inplannen.

Wij kunnen ongeveer 10 boten per dag te water laten. In Maart kranen we niet in het weekend, en in April deels ook op Zaterdag. Elke aanvraag wordt in mijn agenda gezet. Als havenmeester beheer ik die centrale agenda/planning. Bent u verhinderd, komt u liever een dag eerder of later? Dan hoor (of lees) ik dat graag. Mijn medewerkers (Thorsten, Tjakko en Hanno) helpen in de uitvoering, en kunnen de volgorde niet veranderen.

Wij verwachten dat u ook aanwezig zult zijn bij het te water laten. Zodat het voor ons allemaal lekker vlot verloopt, en eventuele beslissingen meteen kunnen worden genomen.Geef dus snel de door u gewenste datum aan mij door. Dan reserveer ik dat tijdstip in mijn agenda! Bij voorkeur per mail (info@Lemsterpoort.nl), maar bellen, 31(6) 5108.7341, kan natuurlijk ook.

Walstroom-aansluitingen

In 2020 wordt de administratie van het stroomverbruik beter in overeenstemming gebracht met de werkelijke stand van zaken. Soms werd het onduidelijk welke stekker(s) bij welke klant(en) hoorden. In 2020 gaan we dat weer netjes “stroomlijnen”.

Dat begint ermee dat op 01-03-2020 de spanning/stroom van alle aansluitpunten in de haven is uitgeschakeld.

En hoe gaat het verder? Als u weer spanning/stroom op uw vaste aansluiting wilt hebben dan kunt u mij bellen wanneer u weer op de haven bent. Ik kom dan langs zodat we beiden kunnen kijken welke aansluiting van u is, en zal het daarna laten verwerken in onze administratie.

Doorontwikkeling van de Lemsterpoort-website

In de maanden December t/m Februari is ook weer gewerkt aan de website. In eerste instantie de Nederlandse versie, de Duitse versie loopt qua vertalingen nog iets achter. Maar ook daar wordt aan gewerkt.

Wij installeren ook graag de comfortabele en extreem stille bootkachels van het merk “Planar”! Dit vanwege hun solide kwaliteit en duurzaamheid. U leest er meer over op:

https://www.lemsterpoort.nl/jachthaven/bootonderhoud/planar-bootverwarming-autoterm/

De eerste boten zijn inmiddels van anti-fouling voorzien. Is een nieuwe laag anti-fouling voor uw boot ook nodig dit jaar?

Verder is in de website ingebouwd het actuele waarderingscijfer dat onze jachthaven krijgt van alle gasten die ons een Google-review hebben gegeven.

Onze score bedraagt (op 2 maart 2020) nu 4.2 (van de max 5.0) sterren o.b.v. 207 reviews. Zou u ook een Google-review willen afgeven? Dat stellen wij zeer op prijs!

https://g.page/jachthaven-de-Lemsterpoort/review?rc

Verder geven we er op de website meer aandacht aan dat op het camping-gedeelte nog enkele seizoenplaatsen beschikbaar zijn. Misschien weet u van vrienden of kennissen dat zij nog zoeken naar een camping-staanplaats?

https://www.lemsterpoort.nl/seizoenplaats-camping/

Wanneer staat alles klaar?

In de laatste weken van Maart 2020 worden alle steigers, en langszij-steigers, schoon gespoten om ze te ontdoen van vogelpoep en groene aanslag. Daarmee voorkomen we dat het gaat stinken, en verminderen we de kans op uitglijden.

Schoonspuiten steigers rotated

Ook zijn er inmiddels enkele boten gepoetst & gepolijst en/of voorzien van anti-fouling.

Uiterlijk vrijdag 20 maart worden alle water-tappunten op de steigers weer aangesloten, zodat u water beschikbaar heeft voor het spoelen van uw watertanks, en schoonmaakwerkzaamheden.

TIP : Neem voldoende  € 0,50-muntjes mee (voor de automaten)!

Ook de waterleidingen van het achterste toiletgebouw (aan de camping-zijde) zijn vanaf vrijdag 20 maart weer aangesloten. U kunt dan de douches & toiletten weer gebruiken. Het voorste toiletgebouw (aan de centrum-Sloten-zijde) wordt weer in gebruik genomen in de eerste week van April.

Nieuwe ontwikkelingen in 2020!

In de loop van 2020 staan er weer meerdere verbeteringen in onze dienstverlening in de planning!

Boeken & tijdschriften lezen

In de loop van 2020 worden er twee buitenkasten geplaatst. Daarin zult u (gebruikte) boeken en tijdschriften gaan vinden. In zowel de Nederlandse alsook in de Duitse taal.

Die mag u lenen gedurende uw verblijf hier op de jachthaven. “Bibliotheekkasten” dus!

Boekenkast

Heeft u zelf een tijdschrift of boek gelezen? Gooi die dan niet direct in de afvalcontainer, maar overweeg of dat leesvoer nog leuk is voor iemand anders op de haven om te lezen!

Oproep: Heeft uzelf gebruikte tijdschriften en boeken? Fijn als u die schenkt aan onze bibliotheekkasten!

De ene kast komt vooraan te staan bij de stroomaansluiting voor de campers. De andere kast wordt geplaatst naast het toiletgebouw van het camping-gedeelte.

Boeken en tijdschriften worden steeds vaker digitaal gelezen, vooral op tablets en laptops. Daarnaast zijn luisterboeken populair. Wij proberen mee te gaan mee in die ontwikkelingen.

Vanaf juni neem ik een abonnement op www.tijdschrift.nl. Daarmee komen meer dan 75 tijdschriften in de categorieën vrouw, man, jeugd, sport, hobby, techniek & wetenschap, wonen & actualiteiten, lifestyle, humor en mode digitaal ter beschikking. Van de huidige maand en drie voorgaande maanden. Er kunnen maximaal 5 gebruikers tegelijkertijd gebruik van maken. De inloggegevens worden iedere maandag gewijzigd. Nieuwe toegangscodes zijn alleen persoonlijk af te halen in het havenkantoor!

De apps werken niet op verouderde software(iOS vanaf versie 9.0, Android vanaf versie 4.4).

Het kan ook zijn dat u liever in de zomervakantie een eigen (gratis) proefmaand of abonnement afsluit. Dat kunt u zelf regelen op: www.tijdschrift.nl. Voor de havengasten die liever een goed boek lezen, ondersteunen wij het initiatief van de “onlinebibliotheek.nl”. Deze biedt in de zomermaanden twee gratis apps aan: de “vakantieBieb” en de “LuisterBieb”. Via die twee apps krijgt u een twintigtal digitale lees- en luisterboeken ter beschikking. Wij zullen begin juni 2020 de precieze linkjes opnemen op onze website (https://www.lemsterpoort.nl/nuttige-downloads-en-checklists-jachthaven/).

Ons advies is dus: Neem uw tablet, e-reader of laptop mee deze zomer!

Zonnepanelen

Vorig jaar kondigden wij de komst van ca. 1.000 zonnepanelen aan. Helaas is de situatie door beperkingen op de Nederlandse stroomnetwerk aanzienlijk gewijzigd. Om die reden heb ik een extern onderzoeksburo ingeschakeld om te beoordelen of, en op welke wijze, onze investering het meest rendabel zou zijn. De verwachting is dat er in de loop van 2020 installatie werkzaamheden worden uitgevoerd, maar nog onduidelijk is op welke schaal en in welke vorm.

Lidmaatschapskorting bij restaurant De Mallemok

Vorig jaar heb ik een korting van 10% op het eten kunnen afspreken met Brasserie “De Mallemok” (https://mallemok.nl/). Die korting mag in 2020 doorlopen voor alle havengasten van De lemsterpoort! U hoeft alleen de kortingskaart aan hen te tonen. U vindt de kortingskaart op de website (https://www.lemsterpoort.nl/downloads/klantvoordelen/). U kunt hem printen of bijvoorbeeld opslaan op uw mobiele telefoon.

Extra camperplaats

Vanwege de toenemende vraag naar camperplaatsen, wordt er één extra camperplek aangelegd, vooraan bij de entree van de jachthaven (bij de andere camperplekken).

Tot slot….

Ik hoop u met deze Nieuwsbrief op de hoogte te houden van actualiteiten in, en rondom, onze jachthaven. Mocht u antwoorden op uw vragen missen, laat het mij weten!

Met vriendelijke groet,

Uw havenmeester

Jaap-Jan Rijpkema

Terugblik op vaarseizoen 2019

2019 is een goed watersportjaar geweest waar ik met een tevreden gevoel op terugkijk. Over de bezettingsgraad van de winterstalling en de zomerligplaatsen ben ik zeer tevreden. Het aantal passanten lag wel iets lager dan in 2018 maar toen ging het om een uitzonderlijk goede en lange zomer.

Alles bij elkaar hoop ik dat vaarseizoen 2020 er weer zo eentje wordt !

Nieuw toiletgebouw

Toiletbouw oud
Het oude toiletgebouw

In de week van 29 oktober wordt het toiletgebouw vooraan bij het bruggetje naar het centrum van Sloten verwijderd. Voorafgaand en daarna vinden er diverse werkzaamheden plaats: de bestrating wordt aangelegd, struiken en bomen gesnoeid, en leidingen aangelegd.

Toiletgebouw_Werkzaamheden
Toiletgebouw werkzaamheden

De werkzaamheden gaan circa 2 weken duren. Wat betekent dit voor u: Tijdens de werkzaamheden is er vooraan in de haven geen Wifi beschikbaar, en enkele boten die vooraan staan geparkeerd, worden tijdelijk verplaatst.

Als het toiletgebouw compleet is geïnstalleerd, wordt het meteen ook winterklaar gemaakt. Dat houdt in dat het pas in voorjaar 2020 voor onze gasten, en toeristen van Sloten, in gebruik kan worden genomen.

Klaske schoonmaak
Schoonmaakster Klaske
Klaske Fiets
Klaske & fiets

De werkzaamheden van Klaske verschuiven richting het toiletgebouw van de camping. Al meer dan 25 jaar komt zij op de fiets om de schoonmaak bij onze haven te verzorgen!!

Toiletpapier

Het is u wellicht al opgevallen.. Halverwege 2019 zijn we gestart voortaan WC-papier in de toiletten te verstrekken. In de piekperiode werden driemaal per dag nieuwe rollen opgehangen. Gedurende het seizoen is er in totaal 1 pallet met WC-rollen verbruikt. Fijn dat ik enkele, positieve, reacties heb mogen ontvangen.

Ook het nieuwe toiletgebouw zal van WC-papier voorzien worden.

Tweede heftruck

De nieuwe heftruck (links)
De nieuwe heftruck (links)

Recentelijk heb ik een tweede heftruck aangeschaft. Daarmee wordt beoogd om het in- en uitkranen van de boten efficiënter te maken.en om minder omsteltijd te verliezen.

Heftruck nieuw1
Huidige heftruck met Hdrotrans-transporter

Ook kunnen bepaalde werkzaamheden tegelijkertijd worden verricht. Zo kan de ene heftruck bezig zijn met het strijken van een mast, terwijl de andere een boot de loods in tilt met de hydrotrans-transporter. Dat zwaardere werk blijft primair het werk van de huidige heftruck. De nieuwe heftruck kan 6 meter hoog reiken, en maximaal 3,5 ton omhoog tillen.

Mastenkraan
Mastenkraan in actie

Kraanwerkzaamheden

De afgelopen weken is er inmiddels een honderdtal boten uit het water getakeld. Heeft u al plannen gemaakt? Graag hoor ik van u op welke datum u uw boot uit het water wenst te laten halen.

Wij kunnen ongeveer acht boten per dag uit het water kranen.

Elke aanvraag wordt in mijn agenda gezet. Als havenmeester beheer ik die centrale agenda/planning.

Bent u verhinderd, komt u liever eerder of later? Dan hoor (of lees) ik dat graag. Mijn medewerkers (Thorsten, Tjakko en Hanno) helpen in de uitvoering, en kunnen de volgorde niet zomaar veranderen.

Geef dus snel de door u gewenste datum aan mij door. Dan reserveer ik dat tijdstip in mijn agenda! Bij voorkeur per mail (info@Lemsterpoort.nl), maar bellen ( 31(6) 5108.7341 ) kan natuurlijk ook. U krijgt van mij een terugbevestiging van de datum met de afgesproken tijd.

Onderhoudswerkzaamheden boot

Het laagseizoen is ideaal voor het (laten) verrichten van grotere werkzaamheden. Sommige werkzaamheden op de wal (of in de loods) zult u zelf willen verrichten. Dat hoor ik graag zodat duidelijk is waar wij uw boot (tijdelijk) moeten neerzetten.

Slijpwerkzaamheden
Slijpwerkzaamheden

Andere arbeidsintensieve werkzaamheden besteedt u mogelijk liever uit, zoals het verwijderen van oude antifouling-lagen. Ook dat verneem ik graag van u, zodat ik e.e.a. efficient kan organiseren. Zo worden er zeer binnenkort 5 boten, direct achter elkaar aan, gezandstraald. Dat combineren komt ook de kostprijs ten goede!

Stickers (voor uw auto, boot, caravan & camper)

Bent u ook zo enthousiast over de watersport in het algemeen? En over onze jachthaven in het bijzonder? En draagt u dat ook graag aan anderen uit ?

Sticker_Lemsterpoort
Sticker_Lemsterpoort

Voor dat doel heb ik een beperkte oplage stickers laten maken, waarmee u uw enthousiasme kunt overdragen!

Het zijn doordruk-stickers in de afmeting 11 cm bij 15 cm, in de kleur wit of zwart.

Een exclusief item voor op uw boot, caravan, camper of auto!  En een aanknopingspunt voor leuke ontmoetingen!

Voor € 8 te verkrijgen in het havenkantoor.

Diverse weetjes….

De waterleidingen van de beide toiletgebouwen worden bij de eerste berichten over naderende vorst afgesloten. Om vorstschade te voorkomen worden ook de slanghaspels op de steigers verwijderd.

Op 1 november eindigt officieel het vaarseizoen 2019, en worden de bruggen in Friesland alleen op afroep geopend voor watersporters.

Vanaf 2020 wordt het in het zomerseizoen mogelijk om tegen een bescheiden tarief uw caravan of camper te stallen in de nieuwe loods. U kunt er meer over lezen op deze website. Dat scheelt heen en weer trekken naar uw woonplaats, en ruimte thuis op de oprit.

In de komende weken wordt het waterpeil in onze regio (“De Friese boezem”) geleidelijk aan met 4 centimeter verlaagd van 0,48(–NAP) naar 0,52(-NAP). Zorgt u ervoor dat uw landvasten niet zeer strak staan, maar enkele centimeters speling houden? Dit om te voorkomen dat er schade ontstaat aan de steiger, of uw boot, doordat deze teveel in de trossen gaat hangen….

Gevonden voorwerpen

Meerdere keren per jaar vinden wij voorwerpen waarvan wij de eigenaar niet kennen.

Wij willen die gevonden voorwerpen graag bij hun eigenaar terug laten komen, en hebben daar het volgende voor bedacht: aan onze website wordt een pagina toegevoegd met de gevonden voorwerpen:

Gevonden voorwerpen

Als u een eigendom herkent, kunt u deze afhalen bij de werkplaats in de voorste loods.

Voor wat betreft de spullen in de loodsen: graag alle losse items van een (boot)naam voorzien, met een tag of stift. Zo voorkomt u dat spullen kwijtraken. Bijvoorbeeld omdat wij ze tijdens onze werkzaamheden even aan de kant moesten schuiven.

Als er na 2 maanden zich nog geen eigenaar heeft gemeld, zoeken wij voor het voorwerp een alternatieve bestemming.

Ik hoop u met deze Nieuwsbrief op de hoogte te houden van actualiteiten in, en rondom, onze jachthaven. Mocht u antwoorden op uw vragen missen, laat het mij weten!

Met vriendelijke groet,

Uw havenmeester

Jaap-Jan Rijpkema

Nieuwsbrief 201901: Winterperiode

De winterperiode ligt bijna achter ons. Terugkijkend op deze winterperiode 2018/2019 is het een hele zachte en rustige winterperiode geweest. In Maart 2019 hebben we weliswaar een week met meer wind (windkracht 6 tot 7) en veel regen gehad, maar strenge vorst en stormen zijn uitgebleven.

Het personeel kon in de Kerstvakantie uitrusten en Nieuwjaar vieren. In de weken daarna is net zoals in voorgaande jaren in de loods doorgewerkt aan de wat grotere bootonderhoud-werkzaamheden.

In de maanden December t/m Februari is ook gewerkt aan de website. Onze Nederlandstalige Lemsterpoort website is uitgebreid met handige watersport-Apps voor op uw mobiel:

https://www.lemsterpoort.nl/nuttige-downloads-en-checklists-jachthaven/apps-en-hyperlinks/

Vanaf December 2019 is er een Duitstalige website bij gekomen, die we proberen zoveel mogelijk synchroon aan de Nederlandse versie te laten lopen.

Steigerschoon

In de laatste weken van Maart 2019 worden alle steigers, en langszij-steigers, schoon gespoten om ze te ontdoen van vogelpoep en groene aanslag. Daarmee voorkomen we dat het gaat stinken, en verminderen we de kans op uitglijden.

Ook zijn er inmiddels enkele boten gepoetst & gepolijst en/of voorzien van anti-fouling.

In de week van 20 maart zijn de water-tappunten op de steigers weer aangesloten, zodat u water beschikbaar heeft voor het spoelen van uw watertanks, en schoonmaakwerkzaamheden. Denk er wel aan voldoende € 0,50-muntjes mee te nemen (voor de automaten)!

Ook de waterleidingen van het achterste toiletgebouw (aan de camping-zijde) zijn weer aangesloten. U kunt de douches & toiletten weer gebruiken.

Het voorste toiletgebouw (aan de centrum-Sloten-zijde) wordt weer in gebruik genomen in de eerste week van April.

Voorjaar 2019

Op 1 April start officieel het vaarseizoen 2019, en worden de bruggen in Friesland weer geopend voor watersporters. De eerste festiviteiten/activiteiten beginnen op 13 April (Heeg, skutsjesilen). Vanaf Goede Vrijdag (19 April) heeft het merendeel van de Nederlandse basisscholen Mei-vakantie (https://www.schoolvakanties-nederland.nl/schoolvakanties-2019.html). In Duitsland hebben de meeste regio’s al één week eerder vrij (https://www.schulferien.org/).

Heeft u al plannen gemaakt? Graag hoor ik van u op welke datum u uw boot te water wenst te laten. En of u eerst nog onderwaterschip-werkzaamheden (anti-fouling, poetsen & polijsten, nieuwe anodes, schroefas-speling etc.) wil laten verrichten. Dan kunnen we die inplannen.

Wij kunnen ongeveer 10 boten per dag te water laten. Elke aanvraag wordt in mijn agenda gezet. Als havenmeester beheer ik die centrale agenda/planning. Bent u verhinderd, komt u liever eerder of later? Dan hoor (of lees) ik dat graag. Mijn medewerkers (Thorsten, Tjakko en Hanno) helpen in de uitvoering, en kunnen de volgorde niet veranderen.

Wij verwachten dat u zelf ook aanwezig zult zijn bij het te water laten. Zodat het lekker vlot verloopt, en eventuele beslissingen meteen kunnen worden genomen.

Geef dus snel de door u gewenste datum aan mij door. Dan reserveer ik dat tijdstip in mijn agenda! Bij voorkeur per mail (info@Lemsterpoort.nl), maar bellen ( 31(6) 5108.7341 ) kan natuurlijk ook. U krijgt van mij een terugbevestiging van de datum met de afgesproken tijd.

Hijsmarkering

Hijsmarkeringen

Nu dat uw boot op de wal staat, kunnen wij goed het onderwaterschip zien en nauwkeurig bepalen waar de sterke punten (spanten) zich bevinden. En waar bijvoorbeeld sensoren zitten. Voor ons is dit dus een goed moment om aan stuurboordzijde twee stickertjes (van 3 bij 5 cm) aan te brengen, zo onopvallend mogelijk. Omdat u er meestal zelf bij bent, kunt u ook zelf het beste plekje aanwijzen.

Hiermee verminderen we in het najaar (bij het uitkranen i.v.m. winterstalling) de kans op fouten of schade. Ook kunnen de werkzaamheden beter worden overgedragen tussen de collega’s onderling. Doordat zij als team vlotter kunnen uitkranen, werken we met elkaar ook kostenbesparend!

Overleden

Wij ontvingen het verdrietige bericht dat op 7 maart 2019, op 79-jarige leeftijd, is overleden de heer Jo de Beijer. Als voormalige eigenaar/beheerder heeft hij in de jaren 1993 tot 2004 een grote inbreng gehad in de vormgeving van onze jachthaven. Mocht u zijn vrouw en/of nabestaanden een kaartje willen sturen, kunt u bij mij hun adresgegevens opvragen.

Nieuwe ontwikkelingen in 2019!

In de loop van 2019 staan er weer meerdere verbeteringen in onze dienstverlening in de planning!

Nieuw toiletgebouw

Toiletgebouw1

Halverwege 2019 wordt het toiletgebouw aan de centrum-Sloten-zijde volledig vervangen en gemoderniseerd. Na een lange periode van overleg & afstemming met de gemeente is aan ons de bouwvergunning verleend zodat wij over kunnen gaan tot de aanschaf van een nieuw toiletgebouw. De gemeente zal gedurende 10 jaar als hoofdhuurder bijdragen in de exploitatiekosten. In een volgende nieuwsbrief zullen wij u gedetailleerder informeren over de planning van de bouwwerkzaamheden.

Zonnepanelen

Daarnaast wordt er een forse investering gedaan in de aanschaf van zonnepanelen. In totaal komen er in de loop van 2019 bijna 1.000 (958 om precies te zijn)  zonnepanelen te liggen verspreid over de platte daken van de beide loodsen. Omdat die loodsen iets verder van de ligplaatsen verwijderd staan, verwachten wij weinig overlast voor onze watersport-gasten. Niet alleen voor het milieu een mooie duurzame investering, maar ook uit oogpunt van kostenbeheersing! In Maart 2019 worden er precieze berekeningen gemaakt, en de worden de bouwtekeningen gedetailleerd uitgewerkt.

WIFI-signaal sterk verbeterd

Verder is de wisselende kwaliteit van de WIFI-signalen op onze jachthaven een punt van aandacht. In Maart 2019 zijn er metingen verricht, van signaalsterktes en het dataverbruik, en zijn technische alternatieven afgewogen. Dat heeft ertoe geleid dat de WIFI-zenders zijn vervangen door krachtiger exemplaren. Ook is het Internetabonnement uitgebreid naar een zwaarder data-pakket met hogere data-doorvoer-snelheden. Wij gaan in de komende maanden door met het monitoren van het dataverbruik en de kwaliteit van de WIFI-kanalen. Doel is om de piekmomenten in het dataverbruik (avonduren en zomervakantie), de verstoringen door bootmasten op de reikwijdte van WIFI-signalen, het toenemend aantal klanten met een 4G- of  5G-abonnement op hun mobiel, en het sterk groeiende data-& streamingverbruik (Netflix, Videoland) goed in beeld te krijgen. Overigens zijn er weinig Internet-verbindingen tegen bestand dat er meer dan 200 gasten tegelijk speelfilms zouden gaan streamen of downloaden. Uw toegang tot de WIFI-verbindingen blijft functioneren op dezelfde wijze als in 2018 (met dezelfde toegangscode). De WIFI-band heet “Lemsterpoort Hotspot”. Gasten die het een tijdje willen uitproberen, kunnen in het havenkantoor een (Gratis!) WIFI-kaart voor 1 uur Internet-toegang krijgen. Wij zijn zeer benieuwd naar uw (positieve of negatieve) bevindingen in de komende periode.

Lidmaatschapskorting bij restaurant De Mallemok

Aan onze gasten van jachthaven “De Lemsterpoort” mag ik namens “De Mallemok (https://mallemok.nl/) een korting van 10% aanbieden op het eten bij deze Brasserie (te Sloten). U dient de kortingskaart aan hen te tonen. U vindt de kortingskaart op de website bij de klantvoordelen. U kunt hem printen of bijvoorbeeld opslaan op uw mobiele telefoon.

Ik hoop u met deze Nieuwsbrief op de hoogte te houden van actualiteiten in, en rondom, onze jachthaven. Mocht u antwoorden op uw vragen missen, laat het mij weten!

Met vriendelijke groet,

Uw havenmeester

Jaap-Jan Rijpkema