Checklist winterstalling boot

Geplaatst op

Het vaarseizoen is bijna voorbij, en uw boot gaat in de overwinterings-stand. Om voor u, en anderen, de risico’s beperkt te houden, zijn hier de aandachtspunten op een rijtje gezet.

Het verzoek is om uw incourante spullen vóór 1 oktober uit de loodsen weg te halen zodat wij efficiënt kunnen werken en manoeuvreren.

Havengasten regelen zelf hun verzekering, minimaal WA (wettelijke aansprakelijkheid voor schade aan anderen) maar beter nog met Casco-dekking (zodat uw eigen boot ook gedekt is tegen schade en diefstal). Als er brand zou ontstaan, of er vindt diefstal plaats van een aanhangmotor o.i.d., dan is vergoeding vanuit onze jachthaven-verzekeringspolis niet voorhanden.

Om het ontstaan van brand te voorkomen, gaan wij ervan uit dat:

  • Van alle startaccu’s de beide accu-polen worden losgehaald. Voor boten in de buitenstalling is het beter om de startaccu thuis te bewaren (en aan een druppellader te hangen) om vorstschade aan de accu te voorkomen.
  • Alle gasflessen van boord worden gehaald, en mee naar huis genomen
  • Er géén boten aan de stroom worden gehangen. Alleen na afstemming met Jaap-Jan is dat toegestaan, en wordt dat via een extra gezekerde stekker geregeld.
  • Brandstoftanks voor aanhangmotoren mee naar huis worden genomen.
Winter in jachthaven
Winter in jachthaven

Om vorstschade te voorkomen, is het raadzaam om:

  • Antivries in de leidingen van de motor-waterkoeling te doen, inclusief afvoeren en afsluiters. Gebruik een antivries-vloeistof die geschikt is voor motor- en leidingwater. De werking van antivries neemt in de loop der jaren af, en is normaliter 2 tot 5 jaar effectief tot -25gr. Vergeet niet dat ook uw boiler, WC-pot en douche-afvoer water bevatten. Antivries zorgt daarnaast ook voor een bacterievrij-drinkwatersysteem.
  • Uw boot te beschermen met een goed dekzeil/winterkleed dat netjes (strak) is aangelegd.

Om diefstalschade te beperken, adviseren wij om:

  • Alle objecten van enige waarde (reddingsvlot, stootwillen, landvasten etc.) binnen in uw boot, of in afgesloten bakskisten te bewaren
  • Aanhangmotoren te verwijderen en mee naar huis te nemen, of door ons binnen te laten stallen

Het risico op motorstoringen (in het voorjaar) kunt u voorkomen door uw brandstoftank(s) volledig af te vullen. Daardoor is er minder ruimte voor condensvorming (=water) in uw brandstofsysteem. In 2024 kan tegelijk met het uitkranen van uw boot kan bij ons diesel worden getankt. Dat bespaart u een vaartocht naar een elders gelegen tankstation. Maar om te voorkomen we tijdens de drukke kraanweken teveel oponthoud krijgen door minuscule tankbeurtjes, hanteren we een opstarttarief van €10 gericht op een minimale afleverhoeveelheid van 25 liter diesel.

Als u van deze tankservice 2024 gebruik wilt maken, moet dat bij het inplannen van uw kraanafspraak in de agenda van Jaap-Jan, en de bevestiging daarvan, expliciet worden vermeld.

Wellicht kunt eraan denken om tijdens uw laatste tocht van dit vaarseizoen uw tanks (elders) optimaal af te vullen.

Overigens heeft verouderde motor-(smeer)olie ook de neiging om vocht vast te houden, en dient daarom ook periodiek te worden vervangen.

Enkele gedragslijnen om de veiligheid in de loodsen te garanderen, zijn:

  • Onderhoudswerkzaamheden zijn in de winterstallingloods niet toegestaan
  • Geen werkzaamheden na 21:00 meer, omdat collegiaal toezicht dan ontbreekt.
  • Alle losliggende objecten in de loods dienen voorzien te zijn van een geel label waarop de naam van de boot of eigenaar is vermeld.

Dit zijn maar enkele aandachtspunten die wij u aanreiken. Een vollediger checklist vindt u op:

Wij hopen met deze reminders uw boot goed en veilig de winter door te helpen!