Historie jachthaven

Geplaatst op

De historie van onze jachthaven gaat inmiddels meer dan 25 jaar terug in de tijd. Het was in September 1993 dat de voormalige gemeentehaven van Gaasterlân-Sleat aan een particuliere ondernemer werd verkocht. De haven had destijds een capaciteit van 135 ligplaatsen. Bij de haveningang stond een oude bouwkeet die als havenkantoortje dienst deed.  Er was ook een campingveld met 10 vaste standplaatsen voor sta-caravans.

Jachthaven historie 1970
Luchtfoto uit 1970

In de jaren daarna is de jachthaven stapsgewijs gegroeid naar de huidige grootte van 300 ligplaatsen en is de totale oppervlakte meer dan verdubbeld. Er werd een tweede en derde havengedeelte uitgegraven. En een schiphuis gebouwd. Twee grote loodsen toegevoegd voor winterstalling en onderhouds-werkzaamheden.

Ligplaatsen in Friesland luchtfoto
Luchtfoto januari 2019. Jachthaven met zicht op de ligplaatsen en meerdere loodsen.

Een opvallend detail is dat de grond waarop de jachthaven is gevestigd, vroeger eigendom was van overgrootvader Arjen Rijpkema. De grond is sinds een aantal jaren weer in eigendom van de familie Rijpkema. Met dit verschil dat “Pake” (opa) het land destijds gebruikte voor agrarische doeleinden…