Stadje Sloten Friesland

Geplaatst op

De stem van de stadsomroeper buldert nog door de straten van Sloten. Hier kunt u op ouderwetse wijze het nieuws aangekondigd horen. Sloten is de kleinste van de elf steden van Friesland. En misschien ook wel de mooiste.

Vanaf de middeleeuwse stadswallen hebt u een prachtig uitzicht op de stad. Hier staan ook de kanonnen die de inwoners van Sloten tegen indringers moest beschermen. In de zomer laat de schutterij ze knallen voor het publiek.

Sloten is een stadje waar maar ongeveer 700 mensen wonen. Eeuwen geleden was het ook al klein, maar wel dapper. De muren, wallen, grachten en stadspoorten moesten de stad onneembaar maken voor indringers. Ze zijn nog steeds in originele staat te zien.

Alle passerende schepen moesten in Sloten tol betalen. De gunstige ligging bracht veel geld in het laatje. Deze rijkdom is goed te zien aan de koopmanswoningen met prachtige gevels en het voormalige stadhuis. Hier is nu een museum gevestigd. Ook de zeventiende eeuwse kerk en de korenmolen mag u niet missen. Auto’s zult u bijna niet zien. En ook in andere opzichten lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Zo wordt er iedere zomer in klederdracht een ringrijderij met paard en wagen gehouden.

Op de vele terrasjes aan de grachten is het zomers altijd gezellig. Ook watersporters komen graag naar Sloten. Het Slotermeer is immers vlakbij.